Saturday, October 10, 2009

we!!!!


Salamm...masuk update sblmm bz lagii..last week aku langsung xde rest..hari2 ngdap buku n test..otak penatt..tido pon xcukupp..letihh giler..terasa rindu plak kat pantaii..huhu!!so klu aku senyap dlm seminggu nie..paham2 laa ekk..huhu..hari nie aku kuar sat g beli laptop..mak aku dah janji smlm..lappy lama secara rasmi aku kasi kat mak aku..cina kat tempat aku beli tadi ada ckp harga laptop jatuh giler skunk..hari nie dorng umum kn harga baru disebabkn bnyak persaingan..so korang klu nak beli laptop check betul2 harga..ader sesetngah kedai yg aku g usha tu still jual harga lama tuk abis kan stokk..nak untung..sian sapa yg beli kat sana tadi..ish3

n3 kali nie aku nak story pasal perbezaan yg wujud..orng ckp manusia nie sma jer..slagi kiter berusaha kiter akan dpt aper sja yg kiter nak..aku bangkang..aku ckp menda tu salah..bagi aku setiap manusia ader level2 dier..ader manusia yg perlu berusaha giler2 baru dpt aper yg kiter nak..ader manusia yg xperlu berusaha tapi still dpt benda yg sma..ader manusia yg berusaha giler2 tapi still xdpt2 aper yg dier nak..hakikat nyer xsma..aku pernah alami benda nie...aku try mcm2 cara..aku try ikut cara orng..xberjaya..try cara len still xdpt lagii..try lagii n then still xdpt..pujuk ati..tuhan xkasi lagi kot n then terus try..

tapi lama2 aku mula terima hakikat..sini jer kot aku leh g..dorng len xsma ngn aku..aku len xsma ngn dorng..kiter len..xsama!!!dulu aku trying harder tuk jadi sma level smpai masa aku penat asyik kejar orng n then aku mula leh terima diri aku seada nyer...tapi masalahnyer skunk bleh ke orng len terima diri aku seada nyer???hehehe Salam..=)

41 comments:

  1. usaha num 1..
    ketentuan num 2..
    wpn xdpt ape yg yoro nk,at least u dah usaha ur bestkn..maybe xde rzeki lg kot..

    ReplyDelete
  2. wahhh dpt lappy baru...best yerr...

    urmm...memang setiap manusia berbeza...cara Allah SWT nak uji kite pun berbeza dgn setiap org...y pnting jgn putus asa...mgkin kite dh brusaha..tp masih gagal...itu sebab Allah SWT belom mngizinkannya..mgkin takut kite lupe diri...dan Allah SWT trlalu sygkn kite dn sebab tue Allah SWT nk uji kite...ingt... org tue memang brruntung sebab Allah sudi beri ujian ..mkne yerr Allah SWT ingt kite..n syg kat kite..syukur...

    ReplyDelete
  3. woah...
    sama ar kite...
    kadang2 kite nk gak jd sama level cm org len, tp kalau dah tuhan x bg, nk buat cmne kn?
    syukur dgn apa yg ada :)

    ReplyDelete
  4. salam..

    hepi belated bday..!!
    n wow da bau kedai la..
    hheheh da laptop baru ye..
    nk pinjam leh x?
    hehhehe..
    kite sju ngn entry awk..
    mnusia da level masing2 la..
    huhhu..
    p kta kn bsyukur ngn pa da..
    bak kata pkataan arab bersifat qanaah..

    ReplyDelete
  5. mana blh manusia sama waks...kn..setiap kita lain2....kn....

    ReplyDelete
  6. fuyooh.
    ha-chooo!
    bau ape ni?
    ouh2. bau laptop bru arh. hehe.;p

    kite manusia ni sme jew larh.
    sume tuh dugaan sblm mendpt kejayaan.
    ecece. ;p

    ReplyDelete
  7. to yaya
    tul tu
    usaha dulu n then berserah
    klu xdpt lagii terima mungkin tuhan xkasi lagi kot
    tapi mungkin jgk bukn tuk kiter

    ReplyDelete
  8. to zetty
    betul tu
    setuju..
    mybe tuhan syg kiter..
    klu dier ksi jer..senang laa idup
    tuhan syg kiter..dier tahu aper yg terbaik tuk kiter

    ReplyDelete
  9. to DakLengai
    huhu..
    kn2..
    smpai masa terima aper yg ader pada kiter..
    syukurr jer

    ReplyDelete
  10. to bintangdilangit
    hahah..
    meh nak pinjam kn..huhu
    seminit 2 hinggit..cekit darah tul
    huuhu..

    kn2 manusia mn leh sma..
    klu sma masalah laa jadi
    huuhuh

    ReplyDelete
  11. to abang besi
    setuju ngn abg besii
    xsma..n xkan sma

    ReplyDelete
  12. to geeds
    hahhaha
    bau kentut laaa..
    betul tu dugaan..tapi xkan sma
    xmungkin akan sma

    ReplyDelete
  13. aku pun bz gak... bz blogging

    pasal perbezaan tu memang betul.. ada yg senang dapat ada yg susah

    ReplyDelete
  14. huuu..motto skolah rendah aku kan..USAHA TANGGA KEJAYAAN..selagi ada kudrat pe salah nak usaha kan..tp kalo da hakikat sesuatu tu ditakdirkan kita xdapat..kne terima jugak...huhuhuh..bab penerimaan ni ada payah sket...manusia lain2 kan...alhamdulillah pada yg faham..pada yg msh xleh terima tu lak..eheh..xleh nak paksa2 jgak...diorang ada pandangan diorang sdiri...

    ReplyDelete
  15. yoro..

    manusia de yg sama n de x sama sikapnya..

    yg sama tu secara umum, yg beza keunikan pd setiap individu..

    sifat sama secara umum dh de lam al-Quran like being aggresive...(verse 2:30)

    begitu juga keunikan manusia like understanding..(2:269)

    ReplyDelete
  16. apa pun akk rs mmg byk x sama sikap manusia ni..baru warna warni kan..

    kalau sama je, boring lak..

    Allah cipta sesuatu, there's a reason behind it..kdg2 kita perlu kaji sndr nk cari sebabnya..mcm level kita lain dr org lain, mst de sbbnya Allah jadikan kita camtu..

    Apapun, teruskan berusaha yoro baik di dunia dan terutama skali akhirat...:)

    Akk doakan terbaik buat yoro..best of luck!:)

    ReplyDelete
  17. hwaa besh2 lappy bru ley men game smpai kejang...

    ReplyDelete
  18. edos...berusahalah....mudah2an allah mendengar doamu dik,

    ReplyDelete
  19. akak setuju gak ngan kamu dik..

    yup..

    betul.. ada yg tanpa berusaha pun leh capai apa yg mereka mau..

    tapi kan..

    idup tanpa kepayahan mmg takkan mengajar kita erti kehidupan..

    akak ni penah bersusah payah tuk mencapai apa yang akak nak.. jadi sampai skrg akak sgt menghargai pencapaian yang akak miliki..

    ReplyDelete
  20. berusaha tangga kejayaan...
    kejayaan datang mesti dengan perancangan

    ReplyDelete
  21. syg,
    Allah pandang pada usaha kita.
    aku ni xdelah bagus ke ape.
    tp aku nak ko jgn putus asa.
    aku mmg pandai ckp je.
    tp haram nak buat.hee

    jgn jd cm aku.
    all d best babe.

    ReplyDelete
  22. to Fatt Chin Choy
    wahhh besh nyer bz ko
    huhuh..

    ReplyDelete
  23. to alvin takda rumah harga 8juta story....
    yerr..
    biasa laa kiter manusia ader masa dtng fed up tu

    ReplyDelete
  24. to AwenD
    yer wend..
    aper2 usaha dlu..
    tapi xsume benda milik kiter..
    depend kat tuah lak

    ReplyDelete
  25. to ZihNuN FaTiN
    mcm sya ckp laa xsume orng bleh nak sume aper yg dier nak..tuhan maha mengetahui aper yg terbaik tuk kiter..
    n dier xpernah zalim
    so klu tu bukn tuk kiter..terima jer laa..
    mungkin ader yg lagi baik tuk kiter
    thnx akak!!

    ReplyDelete
  26. to imHepPie
    biasa2 jer..
    xde laa besh sngat pon
    huhuhu

    ReplyDelete
  27. to Mia-Ina
    insyallah kak..
    selagi upaya

    ReplyDelete
  28. to sis_nita
    betul2..
    idup kena ada usaha..
    xde menda dtng bergolek..
    tuhan nak kiter rasa ssh dulu..supaya time kiter senang xmudah lupa dier..

    ReplyDelete
  29. to {lumut}
    yer..tapi kadang2 penat jer
    isyaallah
    gambate!!!huhuh

    ReplyDelete
  30. usaha selagi boleh.
    kan malaysia boleh! ;P

    ReplyDelete
  31. hmm..btul ape ko ckp tu...aku pun jdi termotivasi dgn entry ni~

    dulu pun aku pkir benda sama...klau kite btul2 usaha brulah dpt, tp kdg2 x dpt jgak, mgkin ape kite nak sgt tu bukan yg terbaik utk kite tu sbb Tuhan x bg kot....

    yg penting blaja hargai dan terima ape yg kite ade...dlm masa yg sama jgn pernah putus asa hehe :)

    ReplyDelete
  32. haaa kita kena sama2 belajar nmemberi dan menerima.. jika kamu dpt terima aku seadanya aku juga sama.. ewah2..

    yg penting sikap kita sendiri bah.. chewah..

    ReplyDelete
  33. hai yoro
    lame menyepi..bz ye

    erm inilah namenye rezeki..
    same lah cam akak..
    cuba gak ..cuba mcm2..tapi cam tu jek..
    mungkin..Tuhan belum ank bagi lagi kan..

    ReplyDelete
  34. huh.. sme la kite.. bz jer skg..huhu...
    hm.. be ur self la dear..
    sume org dicipta lain2..
    so sume org ade kelebihan masing2..
    u too... ;)

    ReplyDelete
  35. to arque
    yerr usaha dulu
    klu rasa xleh
    mybe bukan tuk kiter..
    selagi boleh try..try dlu

    ReplyDelete
  36. to sha89
    tul ckp ko..
    hargai aper yg ader
    mula2 aku pon rasa frust ngn diri aku
    selalu salah kn diri
    lama2 belajar laa terima aper yg patut kiter terima
    ...knn,,
    sume orng ader tuah..

    ReplyDelete
  37. to eyena
    kiter nak terima diri kiter mungkin bleh
    tapi tuk orng paham n terima diri kiter
    ssh skit kot..
    huhuhuhu

    ReplyDelete
  38. to seroja jingga
    bz sngat kak
    bz ngan keja2 yg bertimbun
    bz dkt2 nak final dah
    mcm2 lagii
    nak serabut dah otak..

    ReplyDelete
  39. to cinta lea ixora
    hehehe..
    wat mn skunk xnampak lagi laa kak..
    huhuhu...

    ReplyDelete